Smärta..

Att gå omkring och ”lära sig leva med sin smärta”??! Ska vi verkligen alltid behöva göra det?

Smärtor av olika slag kan orsaka höga nivåer av stress, men också betydande förändringar i humöret och våra dagliga sysslor i livet. ”Standardbehandling” idag som vi får som regel, när vi söker vård, är smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Även sjukgymnastik med lämpliga övningar, applicering av värme eller kyla etc. Och det kan ofta lindra smärtan, absolut. Men när det inte gör det, är det svårt att komma vidare med hjälp av vården. Min upplevelse av vad många klienter säger när de söker upp mig för hjälp, är just detta, att vården inte har resurser att gå vidare, om man har ett problem som verkligen stör en i dagliga livet.
Det är verkligen trist, att det får vara så.. jag blir bedrövad. 🙁
pain2
Det finns faktiskt mer saker vi KAN göra. Ett exempel av många är, alternativa behandlingar, som faktiskt många gånger kan få oss att ”läka problemet och inte bara ta udden av symtomen” och få oss att må bättre. Jag menar inte att det som erbjuds i vården är dåligt, men att ”gå vidare när det inte hjälper”, är inte prioritet, tyvärr..

Smärta i allmänhet orsakar olika händelser i kroppen.  T.ex  får man muskelspänningar, vilket orsakar kompression av nerver och blodkärl,  och minskar blodflödet. Minskat blodflöde innebär försämrad slaggutflöde från kroppen, samt begränsad upptagningsförmåga av näringsämnen och syre i kroppen. Rörelsen blir också begränsad. Kroppen går in i ett allmänt tillstånd av irritation och i allmänhet, låg till höggradig stress, samt aktivering av kamp eller flykt delen av nervsystemet , som kallas det sympatiska nervsystemet (SNS).

Ovanpå detta försöker vi undkomma smärtan genom att ändra ställning på kroppen, och förflytta sig på ett annat sätt än normalt, vilket sen kan leda till ytterligare nån form av problem någon annanstans. Våra kroppar kompenserar automatiskt när vi har ont. På kort sikt kan det finnas en viss smärtlindring, men på lång sikt blir smärtan ofta värre på grund av en kombination av utmattning, stress, och obalans.

SMÄRTA är en begäran om uppmärksamhet från din kropp. Var uppmärksam på MIG !!!
Många gånger är det ”tid”, ”vila” och ”MER av det parasympatiska nervsystemet” vi behöver. (PNS – vila och ”icke-stress”, lugn och ro, sömn).

KranioSakral behandling är en fantastisk behandlingsmetod vid hjälp av att
aktivera mer av ”lugn och ro”, vilket leder till mindre smärta, som är det vi vill komma åt här.

Ungefär så här: deaktivering av det sympatiska nervsystemet (kamp/flykt) genom påverkan på bl.a kranialnerv nr 10 – vagus-nerven, den ”kringirrande” nerven som påverkar och skickar vidare impulser från lungor, hjärta, mag- tarmkanal, lever och mjälte) som signalerar till det parasympatiska nervsystemet, vilket bl.a leder till dekomprimering av muskler och andra kroppsvävnader, och stimuli av blodkärl som då ökar blodflödet, och att kroppen är i ett allmänt tillstånd av vila i ca en timme, under behandlingen. Ibland sker en ökning av smärta initialt som blodflödet och nerv- ledningsförmågan ökar i vävnaden. Detta är dock snabbt över, och sedan känns det tvärtom bättre.

Även andra metoder, som massage, är fantastiskt i syfte att lindra smärta, och få en bättre rörlighet. När muskelspänningar minskar, ökar cirkulationen och minskar trycket på nerver och blodkärl. Vi får en bättre upptagningsförmåga av syre och näringsämnen, och rörligheten ökar.

Ta hand om dig.. det kommer alltid betala sig tillbaka i form av bättre hälsa och bättre välmående.. och vad är inte viktigare än oss själva, för att allt omkring oss skall fungera bättre?!

Litet hjärta