Våra magar..

Det finns en mycket intressant del inom oss, i mag-tarmsystemet, som kallas det enteriska nervsystemet – ENS, eller ”Bukhjärnan”.
Här finns över 100 miljoner nervceller, och är nästan lika mycket som i hela ryggraden. Detta system har mer likheter med hjärnan än med PNS – Perifera systemet. Om man skulle bryta nervförbindelsen mellan hjärnan och mage- tarmsystemet, skulle de grundläggande funktionerna i tarmsystemet fortfarande fungera. Det är en del av det autonoma systemet, dvs. det icke viljestyrda, som våra organ.

Tarmens signaler liknar hjärnans, och ENS samspelar med immunsystemet och hormonkörtlar i kroppen, och har en typ av proteiner som ansvarar för kommunikation (minne, inlärning och tankar). Även om vi inte har direkta sjukdomar som har med magen att göra blir den hos oss människor ofta påverkad av omständigheter runt omkring oss, såsom stress, nervositet, mentala problem., etc..
mage-ENS

Det är nämligen så att ”kör man på” och liksom ”struntar” i magkänslan, säger kroppen ifrån fysiskt till slut. De åkommor jag drog på mig var lindriga. Det finns de som får det mycket värre. Man måste ”lyssna” till sitt inre och när det verkligen inte känns rätt, behöver man på allvar tänka om och försöka göra en ändring, för magen kommer fortsätta förfölja dig tills du lyssnar..

Självklart påverkas magen också av yttre påfrestningar som dålig mathållning osv, så det gäller att tänka lite extra. Vad äter jag egentligen på en dag? En blandad kost med innehåll av måttliga mängder fibrer är viktig. Men det är också viktigt att ”känslorna mår bra”, och ha en bra balans..

Som kraniosakral terapeut, är jag så inne i HELHETEN för oss, och vad vi behöver för att nå en så bra balans som möjligt. När jag arbetar är nervsystemet så involverat, och något som påverkar oss väldigt mycket är våra kraniala nerver. Vi har 12 par, som påverkar sinnen, organ mm, och alla är såå viktiga för att vi ska fungera, och en av de är KN-10, ”Vagusnerven”, eller ”den kringirrande”, som vandrar ända ner till tjocktarmen.
KST-vagus

Vagus Nervus, är en av de, som har blandade nervtrådar, dvs den har både sensoriska och motoriska trådar. Den är involverad i EN del av det autonoma nervsystemet, som ger impulser till hjärtat och mag-tarmkanalen.

Vid en obalans i kroppens system, som påverkar denna och andra nervers funktioner, kan medföra olika besvär. Och just denna ”långa” nerv, som går igenom många olika organ på vägen, kan alltså vara involverad i många dysfunktioner, som t ex. sämre tarmrörelser, problem med andning, hjärtklappning etc..

När man får KranioSakral behandling, och får upplevelser, som t. ex ”högljudd” mage/tarmrörelser, ökad sväljningsreflex, ”ryckningar” i ansiktet, rinnande näsa, ögon, eller känslan att det spänner i någon tandrad, känslan av att vilja öka andningen/djupa andetag etc.. då är kroppen i full gång i nervsystemet, och vidare till självläkning…

Litet hjärta